Kainuun ympäristökeskus antoi 4.4.2008 kolme Vuosanka -päätöstä:
- YVA:a ei tarvitse soveltaa.
Paatos – YVA 04.04.2008 - Toiminnalle kokonaisuutena ei tarvitse hakea ympäristölupaa.
Paatos y-lupa 04.04.2008 - Jussinlampien luvattomalle kaatopaikalle ei tarvitse hakea ympäristölupaa.
Paatos y-luvat 04.04.2008
Välittömästi päätökset saatuamme oli selvää, että yhdistys valittaisi Vaasan hallinto-oikeuteen. Vuosangan meluselvityksen lisäksi mainittiin päätöksen perustuvan Pohjoisen Maanpuolustusalueen Esikunnan selvitykseen.
Tarvitaanko ympäristölupa melun aiheuttamiseen ja vesien pilaamiseen?
Ympäristöluvan tarvetta koskevan päätöksen keskeinen peruste näyttää olevan Vuosangan ympäristömeluselvitys:
”ympäristölupa on oltava toimintaan, josta saattaa ympäristössä aiheutua eräistä naapuruussuhteista annetun lain (26/1920) 17 §:n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta” (Ympäristönsuojelulain 28 § 2 momentin kohta 3).
Linkki
Päätöksessä ei tarkasteltu ollenkaan kyseisessä momentissa ensimmäisenä esitettyä lupaa edellyttävää perustetta:
”ympäristölupa on oltava toimintaan, josta saattaa aiheutua vesistön pilaantumista” (Ympäristönsuojelulain 28 § 2 momentin kohta 1).
Vuosangan pienvesien runsaus maalien alueella olisi sitä ehdottomasti edellyttänyt.
Teimme päätöksestä valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen. Liitimme siihen Insinööritoimisto Kari Pesonen Oy:n antaman asiantuntijalausunnon Vuosangan ympäristömeluselvityksestä.
Saako luvattoman kaatopaikan peittää ja unohtaa?
Teimme valituksen myös kaatopaikkaa koskevasta päätöksestä. Ympäristökeskus ei tiedä mitä kaatopaikkaan on läjitetty. Se kysyi puolustusvoimilta mahdollisista ongelmajätteistä ja kun ei saanut vastausta, antoi asian olla. Onkohan Kainuun Prikaatilla syntynyt 1960-1980 -luvuilla ongelmajätteitä, ja jos on, mitä niille on saattanut tapahtua?
Ympäristökeskus ei tiedä mitä kaatopaikasta valuu viereiseen lampeen, jonka veden laatua ei ole tutkittu. Alavedet ovat tammukkapuroja. Päätöksessä arveltiin kaatopaikkaa käytetyn 1960-luvulta lähtien, vaikka puolustusvoimien vartavasten ympäristökeskuksen pyynnöstä antamassa selvityksessä todetaan paikan vapautuneen läjitystoimintaan vasta 1990-luvun lopulta lähtien. Paikalle ei johtanut tietäkään ennen 1990 -lukua!