Wiexi Vie -hanke järjesti loppukesästä ja alkusyksystä 2013 kevyenvakavan mielipidekyselyn. Haluttiin tietää mikä on ihmisten kuva Vieksistä. Selvitys ei ole tiedettä, mutta hyvinkin sinne päin. Vastauksia tuli yhteensä yhtä vaille sata, siis tosi hyvin, varsinkin kun kampanja ei pitkä ollut. Neljä viidestä vastasi paperikaavakkeella ja loput netissä. Moni jätti osaan kysymyksistä vastaamatta, mistä johtuen yhteenkään kohtaan ei tullut aivan täyttä osallistumista. Ikä, sukupuoli ja Vieksin vilske tulivat kyselyyn vasta sen ehdittyä puoleen väliin. Kakkuviipaleina on alla esitetty kaikki sellaiseen jakoon soveltuvat kohdat. Vastausten tulkinta jää lukijalle.

Kysely tehtiin loma-ajan loppupuolella. Muutama tapahtuma sattui siihen sopivasti ja lisää kerättiin pitkin matkaa. Enin osa vastauksista on vieksiläisten, tai sellaisina itseään pitävien antamia, mutta lähes yhtä monta saatiin sekä kuhmolaisilta että Kainuun ulkopuolelta. Yhtään ulkomaalaisena itseään pitävää ei osunut kohdalle.

Vastaukset annettiin nimettöminä. Kaikilla myönteisen Vieksi-kuvan saaneilla oli mielessään vähintään jotain parannettavaa. Sen sijaan parin nettivastauksen kielteinen linja ei säröillyt. Niistä ei Vieksin kehittämisen suuntaviitaksi taida olla, mutta oma vaikutuksensa niilläkin on tämän kyselyn tuloksiin. Nettivastauksissa oli muutenkin keskimäärin kielteisempi kuva Vieksistä kuin paperilla annetuissa.

Syrjäseutujen tulevaisuutta pitää moni synkkänä. Jokunen näkee Vieksinkin samassa jamassa, mutta ylivoimainen enemmistö oli toista mieltä. Peräti 73 % vastaajista luonnehti Vieksiä kokonaisuutena myönteisesti. Takapajulana sitä piti 4 vastaajaa ja loppujen mielestä Vieksi ei eroa muusta Kuhmosta.

Vieksin luontoa pidettiin suuressa arvossa monen kysymyksen kohdalla. Matkailun mahdollisuuksia piti hyvinä yli 83 % vastaajista. Luonto- ja kylämatkailulle on Vieksillä mainiot lähtimet.

Vieksin toimintaa kehui 81 %, kyläyhdistyksen 88 % ja Wiexi Vie -hankkeen peräti 92,5 % vastaajista. Tulokseen voivat olla kaikki vieksiläiset enemmän kuin tyytyväisiä. Sekään ei ihan kaikille riittänyt. Muutamissa vastauksissa kaivattiin toimintaan lisää räväkkyyttä, rohkeutta, enemmän sitä samaa ja ylipäänsä entistäkin tomerampaa toimeen ryhtymistä. Tsemppiä ja törinää pyttyyn toivottiin ja pitämään pintamme kehotettiin. Torailukin kehotettiin lopettamaan.

Selvän enemmistön mielestä (79 %) julkisen sanan kirjoittelu Vieksistä parantaa kuvaa Vieksistä.

Metsähallituksen toiminnan näki kolmannes vastaajista parantavan ja toinen kolmannes huonontavan kuvaa Vieksistä. Samankokoinen joukko arveli, ettei vaikutusta ole suuntaan eikä toiseen. Vuosangan ampuma-alueen toiminta sen sijaan jakoi mielipiteet selvästi. Vuosanka huonontaa kuvaa Vieksistä, sanoi yli 66 % vastaajista. Päinvastaista mieltä oli 17 %. Loppujen vastaajien mukaan ei Vuosangalla ole merkitystä Vieksi-kuvan muodostumisessa.

Monen mielestä Vieksin tilanne olisi paljon nykyistäkin myönteisempi, jos alueella olisi tarjolla sote-palveluita. Reilusti yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että Vieksillä menisi paremmin, jos sillä olisi valta ja rahat päättää asioistaan. Kyläyhdistykset ovat samaa mieltä. Vieksin kylät ja Iivantiira haluavat alueelleen toimivan aluelautakunnan, jolla nimenomaan olisi rahat ja valta järjestää palveluita paikallisesti. Lähes yhtä moni mainitsi valokuituverkon ja kyläterveydenhoitajan tärkeyden. Monet muutkin palvelut saivat suuren määrän kannattajia. Tarvetta todella on. Kaikenkaikkiaan eri palvelut saivat 243 ääntä. Luoteis-Kuhmossa olisi luvassa parempaa palvelua samalla tai jopa vähemmällä rahalla, jos paikallisten vaatimaan uuteen avaukseen suostuttaisiin. Milloin kaupunki ja sote-kuntayhtymä vastaavat siihen huutoon?

Lämpimät kiitokset kaikille kyselyyn osallistuneille! Nyt tiedetään sen verran paremmin, mitä mieltä Vieksistä ja meistä ollaan, me ja muut. Se puolestaan antaa eväitä Vieksin tulevaisuuden suunnitteluun. Tilausta olisi perusteellisemmallekin selvitykselle eri puolilla Kuhmoa ja Kainuuta. Mahtaako syrjäseutuja koskeva Kuhmon kaupungin päätöksenteko perustua tutkittuun tietoon syrjäseutujen ihmisten mielipiteistä?

Alla on kakkuviipaleina esitettyjä vastausten jakaumia.

MistäIkäSukupuoli

Vertaa muuhun KuhmoonVieksi kokonaisuutenaVieksin maisema onVieksin luonto onVieksiläiset ovatVieksin toiminta onMetsähallituksen toimintaVuosangan ampuma-alueYlä-Vieksin kyläyhdistysWiexi Vie -hankeJulkisessa sanassa kerrottuMatkailun mahdollisuudetMikä on matkailun ykkösvaltti?Mikä eniten estää matkailun? Mikä on parasta VieksilläVieksillä on vilskettäVieksillä on vilskettäVieksillä menisi paremmin, jos sillä olisiVieksin suunta onMitä Vieksillä pitäisi muuttaaMitä muuta mielenpäällä