Suomen Kotiseutuliitto myönsi maaliskuussa 2015 Vesantalon kunnostukseen uuden 25 000 euron avustuksen, jo viidennelle peräkkäiselle vuodelle. Avustus on tälläkin kerralla eräs suurimmista lähes kahdestasadasta myönnetystä. Kyläyhdistys kiittää Vesantalon kunnostamista tärkeänä pitävää kotiseutuliittoa luottamuksesta yhdistyksen ja muiden toimijoiden kykyyn viedä hanke onnistuneeseen päätökseen.

Kauden avauskatselmus pidettiin työmaalla  15.5.2105 Kainuun museon rakennustutkija Rauni Laukkasen ja kyläyhdistyksen edustajien kesken. Olemassa olleiden rakenteiden kunnostus lähenee loppuaan ja oikein hyvältä näyttää. Talon tehokkaan ja monipuolisen käytön edellyttämää nykyaikaista tekniikkapuolta jää näillä näkymin vielä vuonna 2016 toteutettavaksi.

Takapäädyn saunaosasto on saamassa uuden elämän takkahuoneena, joka sopii pienimuotoisten tapaamisten, tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen. Vanha ajan henkeä kuvaava panelointi on hellävaraisesti purettu uudelleen käytettäväksi. Entinen palomuuri on jouduttu purkamaan rakennesyistä. Kesäkuun alussa valetulle uudelle perustukselle nousee harkkopiippu elementeistä 160-millisellä hormilla. Muutoksella saadaan samalla pieneen tilaan avaruutta ja valoisuutta. Työhön osallistuvat ylävieksiläiset Matti Pääkkönen ja Mauri Kilpeläinen.

Kunnostuksen ensimmäisenä työnä tehty konesaumattu vesikatto on ehtinyt sopivasti karheutua ja maalataan säiden salliessa tiilenpunaiseksi. Työn suorittaa toiminimi Risto Vilmi Sotkamosta, josta myös kattopeltimiehet aikoinaan tulivat.

 

IMG_2810 IMG_3041_w800