Highway Kolilla Kuvat: Highway

Heinäkuun 16. päivänä armon vuonna 2022 Vesantalolla taatusti jytisee! Highway, kuhmolaisen rock-musiikin jättiläinen, palaa lähtöpisteeseen jättämään jäähyväisensä. Bändi nimittäin keikkaili ensimmäisen kerran julkisesti samassa paikassa jo 46 vuotta sitten. Kuka onneton ei silloin päässyt tai ei ole ymmärtänyt myöhemminkään kokea, saa nyt vihonviimeisen tilaisuutensa! Ovia availlaan noin iltakuudelta ja klo 19 alkavat tosi toimet.

Vuosien mittaan on Highway ollut Kuhmon monen kesän kohokohta ja kamarimusiikin aikoihin on kylä ollut täynnä tasokkaita lämmittelybändejä. Highwayn hioutuessa vuosien mittaan timantiksi on myös Vesantalo kunnostettu uutta ehommaksi vanhaa arvostaen. Tottakai työ sai valtakunnallisen kunniamaininnan. Suomen Kotiseutuliiton avustuksen poikkeuksellinen suuruus ja muu myötämielisyys sitä jo ennakoi.

Pääsylippuja ei myydä. Vesantalon vintiltä raahataan alas tonkka, johon itse kukin voi poistuessaan jättää kiitoksensa muusikoille. Ylä-Vieksin kyläyhdistys myy suuhunpantavaa ja Kuhmon keskustasta tuo A. Kyllösen bussi. Highway kertoo alla tarkemmin.

HIGHWAYN VIIMEINEN KEIKKA HEINÄKUUSSA 2022 YLÄ-VIEKSIN VESANTALOLLA

Legendaarisen maineen saanut kuhmolainen rockyhtye, Highway, on ilmoittanut tekevänsä viimeisen keikkansa kesällä 2022. Keikkapaikaksi on valittu tunnelmallinen Vesantalo Kuhmon Ylä-Vieksillä.

Koska hieno, lähes viisikymmentä vuotta kesätnyt matka ansaitsee hienon päätöksen, Highway kutsuu kaikki musiikkinsa ystävät Vesantalolle lauantaina 16.7.2022. Sisäänpääsy on vapaa. Poistuessaan kukin voi toki halutessaan jättää pienen kolehdin kulujen kattamiseksi, joten kannattaa varata käteistä mukaan… Highway lupaa, että illasta tulee ikimuistoinen, suuri kumarrus kaikille Highwayn ystäville – ja Kuhmolle. Ja – mitä suurimmalla todennäköisyydellä – viimeinen mahdollisuus nähdä tämä, Kainuun rocklegenda elävänä lavalla

Highway perustettiin, sikäli kun soittajien muistikuviin on luottaminen, 1974 ja ensimmäisen keikkansa se teki 1975 Kuhmon Yhteislukion koulubileissä. Ensimmäisen julkisen tanssilavakeikkansa bändi, joka tuolloin tunnettiin nimellä Ananias teki juuri Vesantalolla talvella 1975-76, jäätävän kylmänä lauantai-iltana (tukenaan haitaristi Veikko Soronen, koska pelkkä rock’n roll ei olisi kuhmolaisella maalaiskylällä ehkä koko iltaa aivan napannut…). Siksi pitkä, antoisa ja upeakin kaari haluttiin myös päättää samassa paikassa.

Lukion keikkaa

Highway keikkaili ahkerasti vuosina 1975-1982 ympäri Suomea. Yhtye voitti 1979 Kainuun rockmestaruuden ja julkaisi 1980 singlen ”Ei kantsi jäädä Kuhmoon/Juujuu mies vuonna Finndiscin kustantamana. Sittemmin bändi julkaisi lisäksi kolme omakustannetta, joilta löytyy myös kuhmolaisten suureen suosioon nostama ”Iivantiiraan”, basisti Markku Tuomisen käännös legendaarisen Doug Sahmin kappaleesta ”Mendocino”. Highwayn ohjelmisto muodostuikin pääosin Tuomisen kääntämistä, ulkomaisista rocksävellyksistä ja lisäksi kitaristi Veikko Klemetin sävellyksistä. Monessa mielessä bändi oli uransa ajan toisaalta ajastaan jäljessä uuden aallon iskiessä juurevalla, Amerikkaan reippaasti kallellaan olevalla rokillaan, toisaalta ajastaan edellä, koska esimerkiksi Doug Sahmin musiikki on vasta nyttemmin noussut muusikkopiireissä ansaitsemaansa arvoon.

Bändi siirtyi telakalle 1982 soittajien hajaannuttua opiskelujen jälkeen eri puolille Suomea. Vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen bändi kokoontui soittamaan yhden keikan Kuhmoon heinäkuussa 1990 (?). Suosio oli yllättäen niin valtava, että tämä ”yksi kesäkeikka” monistui kolmeksitoista. Kesäkeikat olivat Kuhmon kesän kohokohtia. Viime vuodet ovat olleet hiljaisempia. Viimeksi yhtye esiintyi Kuhmossa syksyllä 2018.

A. Kyllönen Oy on luvannut järjestää Kuhmon keskustasta bussikuljetuksen  Vesantalolle ja takaisin. Kiitokset siitä! Ylä-Vieksin  kyläyhdistys  hoitaa Vesantalolla illan aikana kahvi- ja virvoketarjoilua ja jotain purtavaakin löytyy.

Highwayn soittajien sanoin: ”Hauskaa on ollut, mitään emme kadu; pannaan homma pakettiin niin, että faneillakin on hauskaa”.

Illan aloittaa englanninkielistä hardrockia soittava, helsinkiläinen Northeast Gale, jossa soittavat Highwayn basistin Markku Tuomisen lisäksi kitaraa Masa Rechardt (mm. ex-Broadcast) ja rumpuja Michael Vasiza. Northeast Gale on julkaissut useita levyjä, jotka löytyvät suoratoistopalveluista, esim. Spotifystä.