”Lauleloitsentaa mystisten tarujen ja manan mailta. Tarinan nuori nainen kokoaa itsensä luista ja lähtee etsimään elämän ja luontonsa viisautta.” 28.6.2016 musiikkijuhla Sommelo toi Vesantalolle Domnan eli Henna Haverisen, jonka perhe on Kuhmosta lähtöisin. Henna pitääkin Kuhmoa henkisenä kotinaan, vaikka onkin syntynyt ja kasvanut Etelä-Suomessa.

Hiiden virsi -teos ammentaa eri maiden myyttisistä kertomuksista ja symboleista, Kalevalasta, runolaulusta ja kansanrunouden kielestä. Henna kertoo, että monien kansojen mytologioissa luut ja luurankohahmot ovat tärkeitä symboleja. Perehdyttyään aiheeseen tutkimusten, tarinoiden ja kirjallisuuden avulla Henna inspiroitui lähtemään liikkeelle luurankonaisesta: ”Luu vertautuu ikuiseen sieluun ja siihen, miten ihmisen täytyy koota itsensä pala palalta.” Nainen kulkee manan mailla ja kohtaa voimakkaita asioita, jotka muuttavat häntä ja valmistavat hänet uuteen elämään. Käsikirjoitus ei ole yksi yhteen mistään tietystä tarinasta, vaan Henna on punonut sen omaa inspiraatiotaan seuraten. Taiteilija on rakentanut itse paitsi teoksensa myös siinä käytettävät soittimet.

Teoksen ensimmäinen osa on nimeltään Uskontunnustus. Perinteinen, esikristillinen maailmankuva perustui ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen, tästä lähteestä ja näistä mysteereistä tämäkin osa ammentaa. Uskontunnustuksen ulkoinen muoto mukailee kristillistä uskontunnustusta, mikä hieman hätkähdyttää, ja samalla se avaa kuulijan korvat eläytymään runolaulajan sielunmaisemaan. Henna kertoo, että hän kirjoitti uskontunnustuksen sillä tavoin että se kuvaa sitä, mihin hän itse uskoo, ja mikä periaatteessa on tärkeätä elämässä: ”Haluan korostaa pelastumista ja valoa syntiinlankeemuksen ja tuomion sijaan; oikeastaan se on toivon tunnustus!” Teoksen muut osat ovat: Laulu luille, Itkuvirsiä, Kuikankutsu, Luurankovalssi, Pelonlähdetys, Manan valtiatar ja Laulu elämälle.

Vesantalon sali oli täynnä tarkkaavaista ja innostunutta yleisöä, joka Domnan kannustamana rohkaistui yhteislauluun teoksen viimeisen osan, Laulu elämälle, aikana.

 

Vesantalon sali oli täynnä

Vesantalon sali oli täynnä