Perjantai-iltana 4.9.2015 Vesantalolla järjestettiin iltamat, joissa päästiin kokeilemaan talon toimivuutta viisi vuotta kestäneen remontin loppusuoralla. Kunnostus on toteutettu pääosin Suomen Kotiseutuliiton avustusten turvin. Taloa esiteltiin ja aluksi katsottiin Kari Kemppaisen lyhytelokuva Neljä vuodenaikaa, joka kertoo Ylä-Vieksin elämänmenosta vuonna 1992. Buffetissa käytiin virkistäytymässä, ja kun Veikko Pölläsen hanuri alkoi soida, ihmiset siirtyivät aivan kuin luonnostaan lattialle tanssimaan. Loppuillasta laulettiin vielä karaokea. Tunnelma tanssilattialla oli heti aito ja innostunut eikä ihme, sillä Vesantalolla on takanaan pitkä historia suosittuna tanssipaikkana.

Tanssiminen tontilla alkoi jo ennen kuin siinä oli taloakaan, sillä ihan ensimmäiseksi urheiluseura Ylä-Vieksin Vesa rakensi talkootyönä paikalle ulkoilmalavan vuonna 1947. Seura oli juuri saanut tontin Kajaani-yhtiöltä, ja rahoittaakseen pitkään haaveillun urheilukentän, he aloittivat lavalla ohjelmallisten iltamien järjestämisen, joihin itsestäänselvyytenä kuuluivat lopuksi aina tanssit. Esimerkiksi Lauri Niskasen muistetaan soittaneen haitaria Vesan lavalla orkesterikatoksen reunalla kolmen metrin korkeudessa istuen. Varsinainen Vesantalo valmistui vuonna 1953 niin ikään pääosin talkootyönä, toki saatiin jo jonkinlaista rahallistakin avustusta kunnalta ja veikkausvoittovaroista.

Ohjelmalliset iltamat vaihtuivat 1960-luvulle tultaessa jo varsinaisiksi tansseiksi, ja suosituin esiintyjä oli noihin aikoihin Martti Lapin orkesteri. Yleisöennätykset saavutettiin 1970-luvulla Eero Avenin esiintyessä, muutaman kerran näihin tansseihin oli jopa linja-autokyyditys Kuhmon keskustasta. Paitsi tanssipaikka, Vesantalo on kaiken aikaa ollut monenlaisen urheilu- ja kilpailutoiminnan keskus Ylä-Vieksillä: hiihto- ja yleisurheilu, pesäpallon puulaakiottelut, lentopallo sekä hirvenhiihto monen muun ohella.

Ennen kunnostusta talo oli ollut toistakymmentä vuotta tyhjillään, joten perusteellinen kohennus olikin tarpeen – onhan talolla ikää jo yli 60 vuotta. Talo on nyt varustettu nykyaikaisiin tarpeisiin soveltuvaksi, sieltä löytyvät salin, esiintymislavan ja kahvilan lisäksi täysin varusteltu keittiö 100 hengen ruokailuvälinein, pienryhmätila ja grillikatos kaasugrilleineen. Talon vuokraaminen erilaisiin tapahtumiin on jo aloitettu.

 

Elokuva 4 vuodenaikaa, Vieksi vuonna 1992

Elokuva 4 vuodenaikaa, Vieksi vuonna 1992

 

Ella Korhonen esittelee talon alkutaivalta

Ella Korhonen esittelee talon alkutaivalta

 

Olavi Pääkkösen muistoja Vesantalolta

Olavi Pääkkösen muistoja Vesantalolta

 

Kahvila odottaa

Kahvila odottaa

 

Kahvilassa on tunnelmaa

Kahvilassa on tunnelmaa

 

Pirjo palvelee

Pirjo palvelee

 

Heli huolehtii

Heli huolehtii

 

Veikko Pöllänen parhaimmillaan

Veikko Pöllänen parhaimmillaan

 

Lattialla liitäen 1

Lattialla liitäen 1

 

Lattialla liitäen 2

Lattialla liitäen 2

 

Lattialla liitäen 3

Lattialla liitäen 3

 

Hannun makkarat vetävät

Hannun makkarat vetävät

 

Parkkipaikka melkein täynnä

Parkkipaikka melkein täynnä

 

Hyvin menee

Hyvin menee