Kaikki päättyy aikanaan. Wiexi Vie -hankkeen tekemiset ovat vähentyneet ja lopettajaiset ovat tulollaan. Toimistonkin hyörinä on vaimentunut. Osahankkeet ja toimenpiteet ovat tulleet suurimmaksi osaksi toteutettua kesän mentyä. Meneillään on vielä muutamia tähän vuodenaikaan sijoittuvia viime hetken toimenpiteitä, joiden ohella keskitytään raporttitöihin. Yhteenveto tulee olemaan johtopäätöksiltään helppo: Hanke on täyttänyt ja ylittänyt siihen kohdistetut odotukset ja toiveet sekä osoittanut niinkin haasteellisen tehtävän onnistumismahdollisuuksiin kohdistuneet pelot turhiksi.

Vaikka tekemisillä on aikansa, eivät Wiexi Vien vaikutukset siihen lopu. Ne jatkavat työtään mitä erilaisimmissa asioissa ja yhteyksissä eikä hanke pääty siinä mielessä koskaan. Suoraan tai osaltaan Wiexi Vien tuloksena on vireillä merkittäviä ja pienempiäkin alueen ja ylipäänsä perukoiden hyväksi tarkoitettuja hankkeita. Vaikutuksia jää ihmisten mieliin ja suhtautumiseen Vieksiin kauempanakin. Vieksi ja vieksiläiset ovat osoittaneet olevansa uskottavia maaseudun kehittäjiä ja luotettavia yhteistyökumppaneita. Näistä varmaan tulee vielä juttua riittämään, jopa pian.

Vielä kun päättäjät saataisiin myöntymään Luoteis-Kuhmon kylien yhdessä kaupunginhallitukselle esittämään kestoratkaisuun, päätösvaltaiseen ja yhdenvertaisesti rahoitettavaan aluelautakuntaan, voitaisiin Vieksillä jo pikkuisen huokaista helpotuksesta. (Kun kirjoittaa yllä vasemmalla olevaan Etsi… -laatikkoon hakusanaksi aluelautakunta, pääsee lukemaan mitä asian eteen on Vieksillä tehty.)

Aluelautakunta vastaisi alueen palveluista, parantaisi palvelun laatua ja säästäisi kaupungin ja soten varoja. Hankkeessa kokeiltua ja kustannustehokkaaksi osoittautunutta kyläterveydenhoitajan palvelua on moni jäänyt kaipaamaan. Luulisi ettei näitä olisi mieltä vastustaa.

Kuhmon kaupungin uunituoreessa Maaseutuohjelmassa on asetettu tavoitteeksi saada sosiaali- ja terveyspalvelut lähelle kuhmolaista. Erääksi keinoksi sen saavuttamiseksi on Kuhmossa päätetty kokeilla pilottihankkeilla uusia toimintamalleja, muun muassa aluelautakuntaa. Tähänkin on hankkeella ollut oma vaikutuksensa. Kotipalvelu meinataan ohjelmassa saada toimivaksi koko Kuhmon alueelle. Niin sen pitäisi jo nyt toimia, mutta kun ei toimi. Ohjelmaan kirjoittaminen ei riitä. Aluelautakunta ja palvelun järjestäminen kylillä on ratkaisu, jota kohti mennään, mutta aivan turhan hitaasti.