Uusimman tiedon mukaan Kainuun metsäpeuroja on jäljellä 811 päätä. Edellinen laskenta näytti 921 eläintä, johon oli pudottu vuoden 2002 noin 1700 yksilöstä. Nyt alkaa viranomaisilla olla tilanteesta leikki kaukana. Yhdistys teki asiasta kuntayhtymälle vireillepanon.

Ylä-Vieksin Kellojärven maisemissa, parhaastaan Vuosangan ampuma- ja harjoitusalueella ja sen lähialueella, liikkui maaliskuun 2010 lopussa noin 300 peuran tokka. Alueella arvellaan olevan vielä parisataa eläintä muissa porukoissa. Se olisi 60 % Kainuun metsäpeuroista, käytännössä ainoasta koko maailmassa jäljellä olevasta geneettisesti monimuotoisesta metsäpeuran osakannasta. Ovat kuin kotonaan. Missä mahtavat suunnitella vasoa? Vuosanka on saamea ja suomeksi Peuranvasa. Olisiko se heillä muistijälkenä paremmilta ajoilta mielessään? Alla kartta ”Peuranvasan” lampialueesta. Lampi-Vuosanka on Euroopan pienvesirikkain alue. Ei ihmekään, että se vetää kaikkia puoleensa.

Metsäpeuroja Kellojärvellä 03/2010

Metsäpeuroja Kellojärvellä 03/2010

 

Metsäpeura // Kuva: Pääkkönen Tapani

Metsäpeura Kellojärvellä 2009
(kuva: Pääkkönen Tapani)

 

Vuosangan lampialue maalit

”Peuranvasan” lampialue