Päivä, josta Vieksin kuivuudesta kärsinyt luonto tykkäsi. Satoi tarpeeksi, jos ei ihan kaatamalla. Perinne- ja maatiaiskasveista kiinnostuneita se ei haitannut, kun kokoonnuttiin avotaivaan alle Viherpeukalopäiville vaihtamaan ajatuksia Vieksin kasveista. Sade piti enimmän ajan sopivasti taukoa, kun kierreltiin puutarhaa kasvilta toiselle.

viherpeukalo

Väliin selostettiin hankkeen kasviosuutta ja ennakoitiin sen jatkoa. Hyviä vinkkejä kuultiin. Muun muassa vanhaa pionikantaa (Paeonia) löytyy Vieksiltä. Lumipalloheiden kestävän Kuhmon kannan (Viburnum opulus ’Pohjan Neito’) alkuperä sai uutta valaisua. Pohjan Neito on pihoissa ja puistoissa vastassa, kulkipa Kuhmossa  minne tahansa kuin myös liikuttaessa monella muulla paikkakunnalla Pohjois-Suomessa. Kuhmon maineikas Palstalan puutarha sai Ylä-Vieksiltä Kuhmon taajamaan omistajan siirtämän kasvin kaupalliseen lisäykseensä. Siinä on nykyvieksiläisille haastetta etsiä toista löytöä! Ei kuitenkaan heti kannata asettaa rimaa turhan korkealle, kun voidaanhan sitä nostaa kisan edetessä, jos siltä näyttää. Jo kasvivaihto naapureiden kesken on huomattavan paljon. Se lisää hyvinvointia, yhteenkuuluvuutta, tietoa ja säästää Vieksille kovaa valuuttaa muuhun käyttöön, kaikki  tärkeitä Wiexi Vie:n tavoitteita.

Viherpeukalo