Sinipyrstö on kovin kaunis pikkulintu, ollut hiljakseen Siperian suunnasta puoli vuosisataa meille pyrkimässä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi. Vieksin viime vuosien kaksi sinipyrstöreviiriä löytänyt Metsähallituksen suojelubiologi Ari Rajasärkkä kävi kertomassa Koskenmäen koulun asuntolassa linnusta. Toinen lajin reviiri on Ristijärven rajaa vastapäätä Havukkavaarassa ja toinen Vartiustien varressa Syvänoron rinteillä. Mielenkiintoista esitystä ja nauhoitettua linnun laulua kuunteli 25 kiinnostunutta.

Sinipyrstö - Niskanen

Ellan ja Marin seivovan pöydän runsaita antimia nautittaessa keskusteltiin muun muassa sinipyrstön matkailullisesta arvosta. Britanniasta ja muualta kaukaa tullaan linnun takia paikan päälle. Kun pöytä lopulta tyhjeni, päätti lähes koko joukko lähteä Havukkavaaraan. Mitä nyt matkalla pysähdyttiin Kuivajärven Niskalahden kohdalla vilkaisemaan suunnitellun lintutornin maisemaa.

Havukkavaarassa kierrettiin jalkapatikassa vanhan metsän loivaa rinnettä Arin soitellessa välillä kannettavalla laitteellaan sinipyrstön laulua. Vastaukseksi saatiin tikanpoikien helinää haapapuun kolossa ja kohta sateen ropinaa. Hipsittiin takaisin autoille. Siirryttiin lähistölle Valkeisjärven Natura 2000 -alueelle, jonka järveen viettävä rinne voisi Arin arvion mukaan olla sinipyrstölle oikein mieluisaa maastoa. Nähtiin havukan pesä, kuultiin lintujen konsertti ja ihailtiin lähteenkirkkaan Valkeisjärven upeaa näkymää. Sinipyrstö vain oli vaiti. Vielä paluumatkalla pysähdyttiin kuulostelemaan. Arin auton kaiuttimista kuulunut laulu jäi silläkin kerralla vastausta vaille. Oli todettava, että sinipyrstö on harvinainen. Päätettiin, että vielä sitä kuullaan ja nähdäänkin. Muutkin kuin mukana ollut vieksiläinen, joka on jo kesällä 2010 päässyt kuulemaan sinipyrstöä Syvänorossa.

Sinipyrstön Siivellä 2011

Sinipyrstön Siivellä 2011

Ari Rajasärkkä

Sinipyrstön Siivellä 2011Sinipyrstön Siivellä 2011

 

Havukka-Aho

Metsähallitus muistaa Veikko Huovista ja Konstaa seuraavasti:

”Veikko Huoviselle Hallavaaran salot ovat tuttuja hänen varhaisten vuosikymmenten metsästysretkiltään samoin kuin vuosistaan Metsähallituksen Lentiiran ja Sotkamon hoitoalueiden palveluksessa 1950-luvun alussa. Nämä salot olivat tuttuja myös metsätyömies Konsta Pylkkäselle – sijaitsihan Havukka-Aho täältä vain runsaan peninkulman päässä idän suunnassa.”

Havukkavaara sijaitsee Hallavaarasta vain runsaan peninkulman päässä idän suunnassa.

Sinipyrstön Siivellä 2011 - juliste