Kuvat: Mari Halonen & Timo Niskanen

Oikeaoppinen kalan käsittely on taito, jota kannattaa opetella ja tuoreesta kalasta tehty lähiruoka maistuu monille. Vankasti sitä mieltä olivat Koskenmäen koulun kentällä pidettyyn neuvontatilaisuuteen osallistuneet noin 75 kyläläistä ja kesäasukasta. Leppoisaa opastusta tarjosivat tottuneesti Kuhmon Kalamiehet ry:n puheenjohtaja Tero Karppinen ja sihteeri Matti Moilanen. Niin nuoret kuin kokeneemmatkin pääsivät vertailemaan kalankäsittelytaitojaan.

Kalankäsittely 2012

Muistutettiin, että kala on herkästi pilaantuva raaka-aine, jonka käsittelyssä ei kylmäketju saa katketa. Oikealla asenteella ja kunnollisilla kalankäsittelyvälineillä loihtii kokki pöytään herkkuaterian suoraan vedestä nousevasta raaka-aineesta. Paikallista järvikalaa, ruodottomaksi fileroitua haukea ja kuhaa maisteltiin voissa paistettuna ja eri mausteilla höystettynä. Hyvää oli. Kalapäivässä tutustuttiin myös kesäillan rantatapahtuman kruunaavaan loimulohen valmistukseen.

Tero antoi kysyjälle ohjeen fileerausveitsen teroitukseen. Teroituskulman pitää olla 27-30 astetta. Äkkinäinen saattaisi luulla, että terävämpi olisi parempi. Sellainen karkaa kuitenkin helposti omille teilleen ja on työläämpi pitää terävänä.

Kalankäsittely 2012 Kalankäsittely 2012Kalankäsittely 2012

Kalankäsittely 2012