Kainuun maa- ja kotitalousnaisten ja ELY-keskuksen yhteisesti toteuttama MARU-hanke järjesti kolmella Vieksin kylällä kyläkävelyn. Vetäjänä toimi ympäristöneuvoja Sari Leinonen. Mukana olivat Kuusamon-, Härmän- ja Vuosangankylät. Wiexi Vie hoiti paikalliset yhteydet kylille päin, jotka huolehtivat kukin osuudestaan ja suuren kiitoksen arvosta huolehtivatkin. Viikkotolkulla oli satanut, mutta kävelyllä kelpasi päivää paistatella.

Kuusamonkylällä katsastettiin kylänraitti eli Kostamustie ja sen näkymät. Tiivis pieni kylä on korkealla vaaralla. Vieksin vesistön latvoilla oleva Kuusamonjärvi näkyi tielle paikoitellen hyvin, mutta paremminkin voisi näkyä, todettiin. Pohdittiin kenen maalla näkemäesteenä olevat puut kasvoivat ja selvisihän se. Hyvin lupaavalta kuulosti, että kylällä ajettu ympäristöhanke on jo pitkällä hakuvaiheessa. Kuusamonkylä on maisemiltaan ja ilmeeltään ainutlaatuinen reitillä Kajaanista ja Oulusta Vartiukseen.

Kyläkävely II 2012

Kuusamonkylä

Kyläkävely II 2012

Kuusamonjoen vanha mylly

Päälle päätteeksi siirryttiin Kuusamonjoen vanhalle myllylle, jonne pääsi kevyin kengin, pitkin kangasta, lähes uusia pitkospuita ja joen ylittävää kävelysiltaa. Perillä odotti tunnelmallisella ja luonnonkauniilla paikalla arvattavasti toimintakuntoinen mylly, johon oli kytketty myös pärehöylä. Paikka on tosiaan kylän aarre. Kyläläiset pitivät vesakoiden perkaamista kiireellisimpänä tehtävänä ja totesivat, että myllyn pärekattokin alkaa kohta olla aikansa elänyt. Metsähallitus näyttää huolehtineen alueen perusasioista oikeinkin hyvin, mutta nyt olisi tehtävä uusi ponnistus. Pohdittiin ja hautumaan jäi, kuinka se parhain päin toteutuisi.

Kyläkävely II 2012

Härmänkylän Arolan risteys

Kyläkävely II 2012

Härmänkylän geologinen luontopolku

Härmänkylällä pysähdyttiin ensin Arolan risteyksessä, jossa mietittiin risteyksen tiealueen ehostamista. Todettiin, että työläästi ylläpidettäviä mahdollisista kohennustoimista ei pidä tehdä, vaan esimerkiksi kasvit olisi valittava joka säässä viihtyvistä. Risteyksessä on laaja niittykukkien keto näkemäesteistä vapaalla kulmalla. Silmänilon soisi kestävän kauan.

Härmänkylä sijaitsee vihreäkivivyöhykkeellä mielenkiintoisessa kohdassa. Kylällä on harjoitettu ja harjoiteltu kiven hyödyntämistä käsitöissä. Kaivosvaltauksia on ollut aivan kylän keskusta-alueella jä näytteenotto on ollut vilkasta tänäkin kesänä. Härmänkylä on tunnettu muun muassa 3,5 kilometrin pituisesta, entiseltä koululta lähtevästä geologisesta luontopolustaan, jota käveltiin ensimmäiseen opastekohteeseen. Kyläläiset pitivät tarpeellisena polun ja erityisen kiireellisenä sen opasteiden kunnostusta. Ajatuksia toteuttamisesta nousi ja jäi elämään.

Kyläkävely II 2012

Vuosanganvaara

Kävelysarja päätettiin Vuosangankylällä kävelemällä kilometrin verran korkealta vaaralta alas rantaan ja vielä takaisin. Laelta lähdettäessä kuultiin Martti Romppasen kertomana kylän vanhasta elämästä. Nähtäville saatu kehystetty vanha valokuva ja myöhemmin kahvitteluvaiheessa tarkasteltu ilmakuva vahvistivat asiantuntevien oppaiden kertomukset maisemien avoimuudesta ”vanhaan aikaan”, vielä muutama vuosikymmen sitten. Vuosanganvaaran kylämaisema on kuhmolaisittain vertaansa vailla. Näkymät vaaralta Vuosanganjärvelle ovat vieläkin upeat ja avarat, mutta pusikoituminen täälläkin etenee. Mietittiin mitä konsteja olisi käsillä asiaan puuttumiseksi. Hyvät lähtimet siihen tarjoaa kylän asukkaiden toimeliaisuus.

Kyläkävely II 2012

Vuosanganjärvi

 

Kyläkävely päätettiin Pia Pääkkösen kotonaan järjestämään kahvi- ja mehuhetkeen. Herkulliset tarjottavat jo maistuivatkin. Takapihalla kauniiden istutusten lomassa ihailtiin luumupuun raakilerunsautta.

 

 

Kylakavely II 2012