Venäjän Karjalassa on määrätty metsäpeuran suojeluarvo otettavaksi huomioon laajoilla uusilla alueilla toimittaessa. USA:ssa menetellään vastaavasti viimeisten peurojen pelastamiseksi. Siellä aiotaan pysäyttää loppujenkin metsäpeuralle tärkeiden vanhojen metsien pirstoutuminen julistamalla puolen Kuhmon kokoinen alue metsäpeuran kriittiseksi elinympäristöksi. On korkea aika tehdä Suomessakin jotain yhtä päättäväistä ja vakavasti otettavaa. Suomiko kehitysmaa Venäjään ja Amerikkaan verrattuna?

Metsäpeura on ensisijainen suojeluarvo peräti neljällä Vieksin Natura 2000 -alueella, joiden ympäristöjen ja tienoiden viimeisiä suojelemattomia ikivanhoja metsiä Metsähallitus panee sileäksi kuin hädässä. Meillä pitää tyytyä iloitsemaan, kun sisäsiittoisia eläintarhapeuroja rahdataan tarhattaviksi Moskovaan.