Kuvat: Timo Niskanen

Uuden Wiexi Vie:n alkajaisiksi kuultiin, nähtiin ja tunnettiin 15.3. pitkin päivää Koskenmäen koululla Vieksin terveys- ja palveluasiaa.

Sujuva Arki 2012

Erja esittäytyy

Esittäytymään ehti lyhyesti terveydenhoitaja Erja Huotari, 1.4. aloittava uusi Vieksin ”terkkari”. Hän työskentelee hankkeessa osa-aikaisena ja näillä näkymin ainakin vuoden loppuun saakka. Erja on monille  tuttu Kuhmon terveyskeskuksen akuuttivastaanotosta. Hän on vastannut muun ohella pitkäaikaissairaus-, diabetes- ja kuuloasioista. Paikallistuntemuksessakin löytyy, kun syntymäkoti ja perhe odottavat Näätäniementien varrella. Tärkeä osa Erjan työtä on uuden kehittäminen, mihin muu tekeminen tulee antamaan vankan perustan. Näistä kuullaan vielä monesti.

Aloitimme Palvelut tutuiksi -teeman kotipalvelun asioista. Kuhmo-Sotkamon alueen kotihoidon päällikkö Pirkko Hyvönen ja kotihoidon ohjaaja Seija Kärnä esittelivät. Pirkolla oli täysi työ päästä diaesityksensä loppuun, sen verran kysymyksiä ja mielipiteitä sinkoili. Niin pitikin. Kipakasta, mutta oikein rakentavasta ilmapiiristä on tosi hyvä lähteä kehittämään tätäkin asiaa. Ei epäilyn häivää, että yhteistyöllä saadaan Vieksille tarvittavat palvelut.

Sairaanhoitaja Raija Pulkkinen mittasi naapuriluokassa pitkän päivän verenpaineita ja antoi terveysneuvontaa. Aika varmaa, että siihen se ei supistunut. Jonoa riitti niin, että saattoi venähtää hieman yliajalle. Raija kommentoi päälle päätteksi, että kaikki kävijät olivat todellisella ja merkittävällä asialla. Aika varmaa sekin, että yhteiskunta säästi pitkän sentin ja säästäisi lisää, jos vastaavaa olisi enemmän. Ja mikä helpotus se olisi ihmisille, kun he eivät joutuisi joka tarpeeseen ensin hankkiutumaan 40-60 kilometrin päähän terveysasemalle, sikäli kun onnistuisi, ja sitten roikkumaan siellä odottamassa. Systeemissä on syrjäseudulta nähtynä kehittämisen varaa. Mutta sitä vartenhan kehitys on!

Teknologista Sujuvan arjen loikkaa edusti gigan valokuitua pitkin liikkunut näköpuhelinkuva koulun ja Wiexi Vie:n toimipisteen välillä. Laitteet  on hankkeelle vuokrannut t:mi Lipukan kuitu, jonka asiantuntija Philip Donner vastasi tekniikasta ja selosti sen hyötyjä piuhan toisesta päästä. Niin kyläläiset kuin ammattilaisetkin olivat vaikuttuneita. Sovittiin, että sopivana ajankohtana asiaan tutustutaan porukalla perusteellisemmin.

Sujuva Arki 2012

Philip Donner ja näköpuhelin

Tuli harvinaisen selväksi, että Kuhmossa pitäisi ja vähän pian sittenkin saada valokuitua alulle. Kustannukset eivät saa karata yhtään korkeammiksi kuin on pakko. Pihiä linjaa noudattelivat Koskenmäellä käytetyt laitteetkin. Monin verroin kalliimpia kaupasta löytyy, mutta  vähemmän on tässä enemmän, kun tarvitsijoita on paljon ja rahaa niukasti. Kaupungin tukema osuuskunta on tapa hoitaa homma. Mitä enää odotetaan?

Sujuva Arki 2012

Eeva Piirainen Hietaperästä toimitti kahvipöydän eväät. Ne osasivat takuuvarmasti maistua.

Wiexi Vie kiittää lämpimästi kaikkia päivän eteen töitä puskeneita ja mukana olleita

Sujuva Arki 2012