Ylivieksin Metsästäjät ja Wiexi Vie -hanke tarjosivat metsästäjien Mutterilla kurssin oikeaoppisesta lihankäsittelystä hygieniapassikurssituksen esivaiheena. Lihamestari Arto Schroderus avustajineen veti vauhdikkaan ohjelman 40-päiselle innokkaasti osallistuneelle porukalle.

Syksyinen ajankohta osui hyvin perehtymiseen luonnosta saatavan lähiruoan säilöntään. Nollan vaiheilla ollut lämpötila soveltuu parhaiten lihan ja hirvenruhon riiputtamiseen kahden vuorokauden ajan. Kurssin vetäneen ruoka- ja lihamestari Arto Schroderuksen mukaan ns. pitkästä riiputuksesta on luovuttu monista syistä. Olosuhteetkaan eivät usein mahdollista noin viisi viikkoa kestävää riiputusta, mikä tarvittaisiin varsinaisen mureutumisen tapahtumiseksi.

Tapahtumaan osallistuneet pääsivät mukaan kahden noin 230 kg:n painoisen hirvenruhon paloitteluun, joko tarttuen työkaluihin tai tarkasti seuraten ja kuunnellen mitä kaikkea tulee tietää hygieniasta raakalihaa käsiteltäessä. Onnistuneen kaadon jälkeen on vuorossa pistäminen, suolistaminen ja saaliin kuljetus käsittelypaikalle. Näiden suorittaminen oikein on lihan laadun edellytys. Monilla metsästysseuroilla on nostolaitteilla varustetut ruhon käsittelyyn sopivat tilat. Talkootöillä ja metsästäjien yhteisrahoituksella rakennettu Mutterin lahtivaja on sellainen. Arto Schroderuksen opastuksella saatiin tietoa ja käytännön opastusta ruhonpaloitteluun. Aloitusvaihe ja sen tärkeys tuli kaikille selväksi. Käsien on oltava puhtaat tai on käytettävä kertakäyttöhanskoja. Samoin työpöydät, lihansahausvälineiden, veitsien ja lihanjakolaatikoiden puhtaudesta on huolehdittava