Wiexi Vie -hankkeen Sujuva arki tarjosi kyläläisille virkistystä, vinkkejä ja hyvinvointia terveystuotteilla ja puutarhalla. Kyläterveydenhoitaja Erja Huotari järjesti tilaisuuden tarjoiluineen kotitilallaan Perttilässä. Väen paljous saattoi yllättää hänet ja perheen iloisesti. Aurinkoisessa säässä kokoontui talon pihalle noin 80 hengen joukko aiheesta kiinnostuneita. Kaikille riitti kuitenkin herkullista suuhunpantavaa ja vielä neuvoja päälle. Nyt tiedetään kuinka raikas lehtimehu valmistetaan ja että kesäkurpitsa sopii mainiosti kakun ainesosaksi.

Erja kertoi kuinka Perttilän pelto- ja laidunmaasta on saatu aikaan hartiapankilla viihtyisä pihamaa:

”Esittelyllä halusin myös osoittaa kunnioitusta pihan perustaneille ja puuhamiehinä toimiville vanhemmilleni sekä herättää ajatuksia, että näitä puuhamiehiä ja -naisia on kylä pullollaan ja heidän tieto-taitoaan pihoissa yllinkyllin.”

Puutarhanhoidossa on iho kovilla. Kävijät kuulivat Erjalta ihon hoidosta ja perusvoiteista ja saivat kokeilla eri tuotteita näyte-eristä. Erja esitteli myös erilaisissa sairauksissa ja toimenpiteiden jälkitiloissa ravitsemusta täydentävää ja korvaavaa ravintojuomavalmistetta, josta kävijät saivat lääkekipoista maistiaiset.

Kyläterveydenhoitaja Erja Huotari

Marjukka Piirainen kertoi esitelmässään puutarhan ja sen hoidon hyvinvointivaikutuksista. Epäselvyyttä ei asiaan jäänyt. Hän mainitsi esimerkkinä, että myönteisten vaikutusten on havaittu olevan välittömiä, kun ikääntyneiden hoivakodissa on järjestetty asukkaille pääsy puutarhaan. Marjukka korosti, että niin hauskaa kuin puutarhuritouhu onkin, pitäisi muistaa välillä vain olla ja nauttia puutarhasta.

Marjukka Piirainen

Marjukka jatkoi selostuksella puutarhakulttuurin leviämisestä lopulta Vieksinkin pihoille, mistä hän toivoi kuulevansa ihmisiltä. Kainuussa ovat etenkin puutarhaneuvojat, pappilat, yhtiöt ja oppilaitokset levittäneet tietoa. Siihen ovat Vieksilläkin ensin tarttuneet edelläkävijät, joiden pihoilta tieto ja kasvit ovat jatkaneet kulkuaan kylälle. Vielä Marjukka kertoi selvittävänsä hankkeessa hyviä paikallisia kasvikantoja, erityisesti vanhoja koristekasveja. Niistä on muun muassa MTT kiinnostunut. Myös hyötykasveista toivotaan tietoja.

Lopuksi Marjukka tiedotti laatimistaan kyselylomakkeista, haastatteli kyläläisiä ja toivoi, että häneen otettaisiin yhteyttä ja kerrottaisiin asiasta eteenpäin.

Perttilän puutarhaan saatiin tutustua omaan tahtiin eikä ollut vaikeuksia lyöttäytyä ryhmään, jossa kasveista tiedettiin.