Kainuun maakuntahallitus teki 9.11.2009 päätöksen valita Vuosanka voittajaksi vaihtoehtojen kilvassa.

Siinä vietiin maakuntahallitusta ja vähän vauhdikkaasti. Hengästytti seuratakin Ylä-Vieksiltä. Kun hieman toivuttiin, alettiin kyselemään ja yhteenvetona tehtiin vireillepano 9.3.2010. Vaaditaan ja kysytään yhtä sun toista, mutta kaikki kieppuu Vuosangan valinnan ympärillä. Asiaan ei oikeasti ole muuta ratkaisua kuin palauttaa maakuntahallituksen karsimat 9 vaihtoehtoa tasavertaisina pöytään ja tehdä työ niin kuin pitää.

Osallisten kuulemisen turvaavat lait, ja siinä sivussa asukkaiden oikeudet, tuntuvat olevan kuntayhtymälle jonninjoutavia. Kuntayhtymä ja sen työryhmä lupasivat toukokussa 2010 muistionsa kohdassa 9 ja vielä Kainuun Sanomien sivuilla syyskuussa, että Vuosangan ja Kassunkurun alueilla järjestettäisiin syksyllä 2009 yleisötilaisuudet Siton raportin tuloksista. Oletko kuullut, että olisi järjestetty? Lue vireillepanosta mitä kaikkea muuta on Vuosangan suunnan ihmisten päänmenoksi keksitty. Saisivat kuntayhtymän laillisuudenvalvojat välillä kurmuuttaa omiaan laillisiksi kuviteltujen keinojen käytöstä.

Kuntayhtymä laittoi tammikuun alussa 2010 pidetyn vaikutusten arviointi -työryhmän kokouksen muistion vasta 12.3. nettisivuilleen. Se oli johdonmukainen teko. Vireillepanosta nähdään, kuinka viivyttely ja salailu nostettiin syksystä 2009 lähtien entistäkin tärkeämmiksi konsteiksi jyrättäessä eteenpäin. Kaksi kuukautta mokoman parin, mutta tärkeän sivun nettiin laittamiseen on vähän pitkä aika, kun muistiosta on luettavissa, että kovalla tohinalla jo Vuosangan jatkotöitä touhutaan. Ensimmäinen ryhmän muistio saatiin julkiseksi vuosi sitten vasta oikeuskanslerille kantelemalla. Seuraavat julkaistiin netissä tyylikkäästi parissa viikossa. Viime marraskuinen otti taas jo 45 päivää ja suunta on huolestuttava. Tällä kertaa viivyttelyllä saatiin aikaiseksi se, että osallisille ei järjestetty laissa edellytetysti tehokasta mahdollisuutta lausua mielipidettä muistiosta ennen seuraavaa jo 4. maaliskuuta pidettyä kokousta. Yhdistyksellä olisi ollut asiaa.

Kainuun hallintokokeilulain 1 §:n mukaan hallintokokeilun tarkoituksena on hankkia kokemuksia nimenomaan muun muassa maakunnallisen itsehallinnon vahvistamisen vaikutuksista kansalaisten osallistumiseen. Kainuu kokeilee olla sillä saralla koko maan johtotähti. Luulisi siis, että kansalaisten osallistumista kaikin keinoin tuettaisiin eikä näitä kampitettaisi. Lain hengessä on maakuntahallitus hyväksynyt oikein kansalaisvaikuttamisen ohjelman, jota tuli 9.11.2009 lyöneeksi korville että soi. Onko niin, että osallistumista kannustetaan, mutta se ei saa päästä vaikuttamaan? Osallistua saa kiltisti, kunhan ei liikaa osallistu? Eli että kansalaiset voivat esittää toivomuksia vähän kuin joulupukille.

Työryhmän muistiossa esitetty kaavan valmistelutie on umpikuja. Vireillepanosta pitäisi käydä selville, että on välttämätöntä tehdä menneenä syksynä laiminlyödystä asukkaiden kuulemisesta totta ja asettaa sitä ennen kaikki 10 vaihtoehtoa uudelleen pöydälle. On lopetettava junttaaminen ja osallisten sortaminen. On hyväksyttävä, että haetaan paras ratkaisuvaihtoehto eikä sopivin. Otti minkä otti.

Aiheesta aiemmin:

9.11.2009 Vuosangan valinta ei tästä maailmasta

6.11.2009 Kainuun korvessa B-luokan kansalaisia?