Pellinkangas on kulunut loppukesästä ja alkusyksystä mustalle muralle kävijäpaljoudesta. Ensin tulivat motot ja heti perään vain päivä myöhemmin konsultti katsastelemaan vaikutuksia ja että pitäisikö kuntayhtymän ryhtyä isotöiseen Natura-arviointiin. Nähtävästi kuluneella viikolla hakkuun metsäsertifikaatinmukaisuutta arvioi paikan päällä DNV, arvatenkin jonninmoisen seurueen kera. Sertifikaattiasiasta on jätetty lausuntopyyntö Pohjois-Suomen metsäsertifiointitoimikunnalle. Lausuntopyyntö on jätetty myös Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaa Kainuun neuvottelukunnalle.

PDF

Viranomaisilla ja konsulteilla on ollut jo monta vuotta tapana arvioida Natura-arviointien tarvetta vanhentuneilla eväillä. Sillä tavalla on tulos ollut säännönmukaisesti tilaajalle mieluisampi. Vuonna 2006 päätti KHO tosiasiallisesti, että vaikkapa Kainuun maakuntakaavoittajan on todistettava, mikäli mielii Natura-arvioinnilta välttyä, ettei kiellettyjä vaikutuksia toiminnasta aiheudu. Ei pitänyt enää riittää, että virkamies ”katsoo että”. Vahvistettua maakuntakaavaa kuntayhtymässä vuonna 2007 valmisteltassa arvioi joku tuosta noin vaan pöytänsä ääressä, ettei vaikutuksia olisi. Kun niin oli olevinaan, kirjoitettiin kaavapapereihin voitavan katsoa, ettei vaikutuksia sitten ole. Se kelpasi ympäristöministeriölle ja valtioneuvostolle vielä 2009. Vaihemaakuntakaavassa ei samanlainen menettely voi takkuilematta perille viedä.