Kanadassa on meneillään kova ottelu metsäkaribun (paikallinen metsäpeura) suojelemiseksi. Vastakkain ovat alueen vähemmistökansat laki tukenaan ja ympäristöministeri. Jälkimmäistä ei karibun kohtalo meinaa millään kiinnostaa!

Kanadassa on jäljellä vielä noin 32 000 metsäkaribua, mm. Albertan alueella. Laji on julistettu erittäin uhanalaiseksi (uhanalaisuusluokka EN) vuonna 2002 ja suojeluohjelman pitäisi olla käynnissä. Alueella kaivetaan öljyhiekkaa, josta saadaan öljyä. Ei se kaksista ole, kun tynnyri löpöä palaa, jotta koneilla saadaan aikaan kaksi tynnyriä bensaa, mutta toiminta on suurta. Se on kiinnostanut ympäristöministeriä enemmän kuin hänen toimeenpantavana oleva laki, eläin ja vähemmistökansan vaatimukset. Omistaneeko äijä osakkeita.

Kanadassa määräsi kuitenkin oikeusistuin kesällä 2011 ministerin hoitamaan asian kuntoon. Hallituksen on ollut pakko ryhtyä toimenpiteisiin, vaikka se parhaansa jarruttelee. Aika näyttää kuinka käy.

Alueella tutkittujen hirvien papanoista löytyneet hormonit liittyivät ravintoon, kun taas karibuilla ne olivat stressihormoneja. Havaittiin, että karibua häiritsee erityisesti melu. Kainuussa stressaavat metsäpeuraa samanlaiset syyt, ympäristön pirstoutuminen ja muut häiriötekijät, kuten Vuosangan jytinä. Stressaantunut eläin altistuu pedoille, taudeille ja muille tappajille.

Kainuussa metsäpeuroja on jäljellä enää noin 800. Silti meikäläisten viranomaisten mielestä riittää, kun eläintä pidetään silmällä (uhanalaisuusluokka NT). Kainuussa on viime aikoina saatu monesti ihmetellä mitä tarkoittaa, kun vastuussa oleva viranomainen tarkkailee. Se ei hevillä ryhdy mihinkään.