Kainuun maakuntavaltuusto hyväksyi 7.5.2007 nyt voimassaolevan Kainuun maakuntakaavan. Valtioneuvosto vahvisti sen 29.4.2009. Suunnittelujohtaja Hannu Heikkinen lupasi maakuntavaltuustolle kaavaa keväällä 2007 esitellessään, että myöhemmässä vaihekaavassa lähdettäisiin Vuosangan osalta ”puhtaalta pöydältä”. Olisi pitänyt arvata, ja matkan varrella on nähty, ettei se niin mene. Ei, vaikka valtioneuvoston vahvistuspäätöksessäkin niin on luvattu.

Suunnittelujohtajan antaman lupauksen sirpaleiden seasta on yhdistys hakenut syyskuussa 2011 korkeimmalta hallinto-oikeudelta valtioneuvoston päätöksen purkua ylimääräisellä muutoksenhaulla. Purkamiskynnys on korkea, mutta vähimmäistulos on jo asiakirjoista nähtävissä. Niistä valkenee, kuinka sen tuhannella tavalla on kaavavalmistelussa ja vahvistusmenettelyssä menetelty lainvastaisesti. Vähät vieksiläisistä ja laista, kun kajaanilaiset ovat rynnineet kohti itäisessä horisontissa kangastelevaa tavoitetta, Suur-Vuosankaa.