Kuvat: Anja Pulkkinen

Kymmenkunnan kuhmolaiskylän edustajat kokoontuivat 12.1.2012 Kuhmossa kaupunginhallituksen kokoushuoneeseen pohtimaan keskenään yhteistyön tarvetta ja hyötyjä. Tarve nyt oli etukäteenkin aika selvä. Tapaamisessa oli mukana myös kaupungin edustaja, lähinnä molemminpuolisen ensikäden tiedon vaihtamiseksi. Yhteistyötä kaupungin ja kylien välillä on varaa ja erityisesti aihetta petrata. Tulevaisuuden haasteet kun ovat mittavat.

Kolmituntisessa tapaamisessa perustettiin työryhmä selvittelemään käytännön asioita seuraavaa, 10.4.2012 pidettävää kokousta varten. Silloin on tarkoitus tehdä päätöksiä. Tarkastelussa ovat isommasta päästä muun muassa kylien palvelut, hankeasiat, rahoituskysymykset ja keinot kylien osallistumisen tehostamiseksi hallinnon suuntaan.

Olisi mainiota ja tärkeää, että kaikki kylät ja kuka vaan, jolla on mielestään hyviä ehdotuksia, pieniä tai suurempia, kävisi juttusille, kilauttaisi puhelimella tai kalauttaisi sähköpostilla työryhmäläisille. Hyvästä alusta käy jo, kun ilmoittaa kiinnostuksestaan.

Toivotaan myös, että perukan kehityksestä kiinnostuneet yhdistykset käsittelisivät asiaa keskuudessaan, jotta olisivat parhaassa ”iskussaan” huhtikuussa. Työryhmästäkin päin otetaan kyliin yhteyksiä, mutta kun kyliä taitaa olla Kuhmossa kaikenkaikkiaan 26 kappaletta, eivät ryhmän rahkeet ilman aktiivista vastaantuloa ehkä parhaalla tavalla demokratian toteutumiseen riitä.

Päivitetty 17.11.2013

Niin siinä sitten kävi, että työryhmä ajoi keväällä 2012 komeasti karille. Kahden toukokuisen kokouksen jälkeen oli aika todeta tilanne. Kivirekeä ei loputtomiin jaksa vetää eikä narulla voi työntää. Pitkin matkaa oli päättäjiä, joille kylien omaehtoinen yhteistyö ja edunvalvonta ei selvästikään sopinut. Sen sijaan ajettiin kaupunkivetoista kylien edun ajamista. Joko ei uskota että kylillä kyetään tai, luultavammin, ei hyväksytä että alamaiset nostaisivat päätään muulloin kuin vaaliuurnalla pärstäkavalkadista edustajaa valittaessa. Tarpeeksi monien kylienkään joukossa ei uskoa riittänyt. Piste iin päälle piirrettiin kun kyseenalaistettiin yhteistyötä ajaneiden vieksiläisten tavoitteet: ”Mitä ne meistä aikovat hyötyä?”

Liite1_Kuhmon_Kaupungin_Tuki

Liite2_Hankkeiden_Jakauma_2007-2011

Liite3_Elinkeinojen_Kehittamismaararahat_2012-2014

Liite4_Kuhmon_Kylien_Yhteistiedot

MUISTIO_Kuhmon_Kylien_Kokous

MUISTIO_Kuhmon_Kylien_Kokous_100412

MUISTIO_Kuhmon_Kylien_Kokous_240512

 

Kylät tiiviimpään yhteistyöhön 2012 Kylät tiiviimpään yhteistyöhön 2012