KylähakemistoNähtävyyksiäNähtävyyksiä | Tutustumiskohteita | Aktiviteetteja


Hietaperän uimaranta | Ontojärvi

Roukonpurontiellä Syväjärven virkistyskalastusalueen läheisyydessä.

☑ Hyvä uimaranta
☑ Laajat luonnonhiekat
☑ Laavu ja nuotipaikka

OntojärviOntojärvi

 

Hiidenkoski

Koskenmäellä Hyrynsalmentien läheisyydessä. Hiidenkosken vanha silta n. 300m Hyrynsalmentieltä. Läheisyydessä myös Kuivajärven laavu, jolla nuotiopaikka. Viitoitus.

☑ Mahdollisuus koskikalastukseen
☑ Osa Vieksin melontareittiä

kylahakemisto_kuva_nahtavyys_144

 

Hiihtoladut

Ylä-Vieksin ympäristössä erilaisia reittejä.

❋ Reitti: Koskenmäen koulu – Vesantalo. Mahdollisuus myös valaistukseen!
☎  045 314 2702 Korhonen Ella
✉  ellanpirtti@gmail.com

Hiihto

 

Huuhilon vanha aitta

Satoja vuosia vanha Huuhilon aitta. Kellojärventien varressa Huuhilonkylällä.

Huuhilon aitta

 

Huutolaispojan muistomerkki ja vuosilukupuu
Härmäjärventie 512

Talvella vuonna 1792 nääntyi Härmänkylällä hankeen huutolaispoika. Hänen muistoksi on aikoinaan hakattu vuosiluku mäntyyn, jonka vieressä on muistomerkki.

Huutolaispoika

 

Härmänkylän geologinen luontopolku

Polun varrella opastauluja mm. eri kivilajeista. Laavulla tulentekomahdollisuus. Hyvät mahdollisuudet nähdä pesiviä majavia. Lähtö Härmänkylän toimintakeskukselta. Lisätietoja Härmänkylän kyläyhdistys ry.

Härmänkylän geologinen luontopolku

 

Jussinsauna

Tupa ja nuotiopaikka. Hiihtolatu Koskenmäeltä. Vuosangan ampuma-alueella Rimpisuon itäreunalla Suo-Miesmäenlammen ja Luhtalammen välissä, polku autotien kääntöpaikalta (Honkivaarantieltä 1. tienristeys vasemmalle)

Jussinsauna

 

Jättiläisenkivi

Jääkauden kuljettama siirtolohkare. Kansanperinteen mukaan jättiläisen tuohikontista katkesi olkaimet ja kivi jäi pudottuaan niille sijoilleen.

☑  Soveltuu boulderointiin

JättiläisenkiviJättiläisenkivi

 

Kelloperän venesatama ja laskuluiska

☑  Nuotiopaikka

 

Kivijärven kämppä ja luontopolku

☑  Yöpymis- ja kalastusmahdollisuus

 

Koukkeron hiekka

Luonnonhiekkaranta, jolla tulentekomahdollisuus. Kuivajärven rannalla Vuosangantien läheisyydessä.

Koukkeron hiekka

 

Kuusamonkylän vanha mylly

Kuusamonjoella sijaitseva toimintakuntoinen vesimylly, johon on kytketty myös pärehöylä. Kunnostettu Kuusamonkylän kyläyhdistyksen toimesta. Arvokkaaksi luokiteltu.

Lisätietoja Kuusamonkylän kyläyhdistys ry.
☎  040 536 2317 Kähkönen Eino

MyllyMyllyMylly

 

Könkäänkosken vanha uittoränni ja kämpän pohja

Purouittokohde. Saavutettavissa Siniseltä Polulta poikkeavalta polulta tai poikettaessa Hyrynsalmentieltä Horjunkankaantielle ja siltä vasemmalle tukkiautotietä pitkin Petäjävaaran suuntaan. Leväkankaalta tie käänty vasemmalle Ahvenkankaalle. Tie kulkee kääntöpaikalle Ahvenjärven ja Pönkälammen välimaastossa.

Niskajoen vanha uittoränni

 

Lampi-Vuosanka | Viidentoista lammen kukkula

Vuosangan lampirikkaalla alueella on kukkula, jolta voi nähdä 15 lampea. Jussinjärvenkankaan ja Pitkälammen puolivälissä. Lampi-Vuosanka on mahdollisesti EU:n pienvesirikkain alue. Vuosangan ampuma-alueella 200 m ennen Turkkivaarantien risteystä notkosta oikealle.

Viidentoista lammen kukkula

 

Niskajoen vanha uittoränni

Niskajoen vanha uittoränni Tulikankaalla. Opaste Kellojärventiellä, lähellä Hyrynsalmentien risteystä.

Niskajoen uittoränni

 

Pirunkirkko

Jääkauden muokkaama iso kivimuodostelma.

Kansanperinteen mukaan lappalaisten pyhä paikka. Lappalaisten sanotaan täällä kironneen alueelle tunkeutuneet uudisasukkaat ennen väistymistään kohti pohjoista. Sijaitsee puolisen kilometriä Vuosangantiestä sen eteläpuolella Kivijärven rannalla.

☑  Matkalla pirunkirkolle voi nähdä pirunpellon

 

 

Sininen polku -retkeilyreitti

Sininen polku on vesien ympäröimä, harjuja pitkin Ahvenjärven ja Liminsärkän välillä kulkeva polku kuntoiluun, rauhoittumiseen ja kalasteluun. Särkkäjärvellä takkakota n. 7,5 km Ahvenjärveltä, n. 4,5 km Liminsärkältä. Konsta Pylkkänen kulki Sinistä polkua savotoimaan Lentualle.

Sininen polkuSininen polkuSininen polkuSininen polku

 

Sutisenjärven desanttien kämpän pohja

Sutisenjärvellä Vuosangan ampuma-alueella on oltu jatkosodan aikana tositoimissa. Siellä piti tukikohtaansa 6-henkinen desanttiryhmä, johon liittyvistä tapahtumista voi lukea enemmän www.vieksi.fi -sivujen historia -osiossa.

Desantit

 

Tasangon kotimuseo
Kostamustie 1406, Härmänkylä

Avoinna kesäisin (kesä-, heinä- ja elokuu). Pääsymaksu 3€

Vuonna 1952 rakennetussa vanhassa Tasangon päärakennuksessa. Kotieläinpihalla nähtävillä hevonen, lampaita, vuohia, kanoja ja kaneja. Käsityömyymälässä lampaanvillatuotteita (neuleita, lankaa) sekä lampaan taljoja. Myynnissä myös vapaan kanan kananmunia.

☎  040 720 5837  Heikura Pentti

Tasangon kotimuseo

 

Vesantalo
Hyrynsalmentie 1520, Ylä-Vieksi

Viime sotien jälkeen Ylä-Vieksillä kaivattiin ja tarvittiin eteenpäin kurkottavaa toimintaa. Pystytettiin Vesantalo. Se pysyi pitkälle 1990-luvulle saakka maakunnassa ja sen rajojen ulkopuolellakin tunnettuna tanssien ja ohjelmallisten iltamien pitopaikkana. Ohjelmistoa oli joka makuun soitetusta tanssimusiikista ranskalaiseen kamarimusiikkiin ja siitä Pekkaan ja Pätkään. Tansseihin saatettiin myydä 500 lippua, vaikka virkavalta oli asettanut rajan pariin sataan.

Kun väki maaseudun muutosten myötä väheni, jäi Vesantalo seisomaan kylmilleen useiksi vuosiksi, kunnes rakennus siirtyi kyläyhdistykselle urheiluseuran lakkauttaessa toimintansa. Vesantalon uusi nousu kyläläisten olohuoneeksi ja toimintakeskukseksi alkoi yhdistyksen päätettyä kunnostaa talo. Kunnostusurakan jälkeen Vesantalo tulee olemaan vuokrattavissa erilaisiin tapahtumiin.

Hyrynsalmentien varressa n. 2 km Koskenmäen kaupalta Kuhmoon päin.

VesantaloVesantaloVesantalo

 

Vieksin melontareitti

Läntisin Tervareitin haara on Vieksin reitti.

Kanooteilla voi lähteä vesille jo Kuusanmonjärven pohjoisrannalta, entisen koulun tuntumasta. Alkupään kosket aina Korpijärvelle saakka ovat vähävetisiä kevättulvan laskettua. Reitin luonteesta johtuen se soveltuu parhaiten pienveneilyyn ja järvimelontaan, koskiosuuksien vesitilanne huomioiden. Vieksinreitti yhtyy pääreittiin Ontojärven länsipäässä.

 

Vuosangankylän uimaranta

Noin 1,5 km Vuosangantieltä, Vuosanganvaarantietä vaaralta alas ja pikkutietä suoraan rantaan.

Vuosangankylän uimaranta
kylahakemisto_kuva_nahtavyys_12_vuosanganuimaranta3